Obilježen Dan sjećanja na holokaust

Aktualno 25. siječnja 2013.

Dan sjećanja na holokaust 2013. godine

Dana 25. siječnja Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te predstavnicima Gradskoga vijeća učenika “Zdravi grad” i Židovske zajednice Grada Rijeke polaganjem vijenca na Židovskome groblju u Rijeci (gradsko groblje Kozala) obilježili su Dan sjećanja na holokaust 2013. godine.

Osim odavanja počasti žrtvama holokausta, svi okupljeni otišli su u kratki obilazak židovske sinagoge u Ulici Ivana Filipovića u Rijeci gdje je pročitana i zajednička izjava riječkoga Foruma mladih i SABA-e PGŽ povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.

Tekst izjave i nekoliko fotografija možete pogledati u nastavku:

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, mi iz Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke i iz Saveza antifašističkih boraca i antifašišta Primorsko-goranske županije okupili smo se danas kako bi obilježili navedeni dan i odali počast svim žrtvama fašističkih i nacističkih režima tijekom II. svjetskog rata te svim stradalim osobama židovskog podrijetla ovoga grada i regije. Na dan 27. siječnja 1945. godine Crvena Armija oslobodila je koncentracijski logor u Auschwitzu i malo kasnije suočila svijet sa strašnim zločinima, s traumom Holokausta, s besprimjernim genocidom koji se dogodio u samome srcu Europe.

dan sjećanja na holokaust 2013. godine

Prošlo je više od 68 godina od navedenoga događaja, dovoljno da se izmjeni cijeli jedan svijet. Unatoč tome, ima stvari koje se za proteklih 68 godina nažalost nisu promjenile. Još uvijek nešto nerazumljivo pojedince tjera da u rasi, nacionalnosti, u socijalnom ili ekonomskom položaju pronalaze razlog za različito tretiranje ljudi, za njihovo vrijeđanje i ponižavanje. Ovim putem valja podsjetiti na bezbrojne žrtve koje su u logorima smrti, u neljudskim uvjetima, snagom svoga duha pokušali nadvladati mučenja, teror, smrt. Postoje bezbrojna svjedočanstva kako su isti ljudi snagom volje, svojom hrabrošću, njegovali zajedništvo, te pomagali jedni drugima da opstanu. Ta su svjedočanstva svjetlo iz tame, potvrda neuništivosti ljudskoga duha i snage individuuma.

Unatoč tome što su antisemitizam i fašizam nažalost i dalje otporni na desetljeća povijesnih promjena, otporna je i ideja koja mu se suprostavlja, ideja ravnopravnosti, ideja da svatko ima pravo na život, slobodu, mir, ideja da svaki čovjek bira i odgovoran je za ono što će postati. Sama borba protiv antisemitizma i fašizma za uspjeh treba ovlasti daleko veće nego što ih danas ima. Treba izravno utjecati na odgoj djece, treba ući u škole, mijenjati udžbenike. Borba protiv antisemitizma treba promicati toleranciju, treba javno reagirati na sve pokušaje diskriminacije.

Za kraj, ako se bilo kome povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta učini da se sam holokaust nije dogodio drugome već njemu, svrha obilježavanja Dana sjećanja na holokaust bit će u potpunosti ostvarena.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1528103854116424.1073741836.1528103367449806&type=3

S. M.