Obilježen Dan sjećanja na holokaust

Aktualno 27. siječnja 2014.

Dan sjećanja na holokaust 2014. godine

Dana 27. siječnja Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te Židovskom zajednicom Grada Rijeke odala je počast žrtvama holokausta na Židovskome groblju u Rijeci (gradsko groblje Kozala) na Dan sjećanja na holokaust 2014. godine.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/1528103367449806/photos/?tab=album&album_id=1528103630783113

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, mi iz  Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke i iz Saveza antifašističkih boraca i antifašišta Primorsko-goranske županije u suradnji s članovima Židovske općine grada Rijeke okupili smo se danas kako bi obilježili navedeni dan i odali počast  svim žrtvama fašističkih i nacističkih zločina tijekom 2. svjetskog rata te svim stradalim osobama židovskoga podrijetla ovoga grada i regije. Na dan 27. siječnja 1945. godine, prije točno 69 godina, Crvena Armija oslobodila je koncentracijski logor u Auschwitzu – nacistički logor smrti i malo kasnije suočila svijet sa strašnim zločinima, s traumom Holokausta.

U razdoblju od 1940. do 1945. godine samo u Auschwitzu  umrlo je gotovo milijun i pol muškaraca, žena i djece, od kojih su većina bili europski Židovi.

Sam holokaust kao zločin koji se dogodio židovskome narodu te drugim žrtvama nacističkoga progona tijekom 2. svjetskog rata predstavlja najmračniji dio suvremene ljudske povijesti za koji smatramo da mora ostati dio sjećanja svakog naroda jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost. Ujedno sam Holokaust označava gotovo 12 godina sustavnog nacističkoga progona Židova u kojem je ubijeno između pet i pol  do šest milijuna pripadnika toga naroda.

Smatramo da se tragedija nastala kao posljedica Holokausta ne može i ne smije izbrisati te da mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo.

Samo ako se sjećamo možemo odati prikladnu počast žrtvama, a sjećanje  ujedno mora biti upozorenje budućim generacijama da budu na oprezu, što će pomoći sprječavanju ponavljanja istih i sličnih  zločina prema bilo kojem drugom narodu, po bilo kojoj drugoj osnovi.  Ujedno smatramo da sadašnje generacije, a posebice mlađe,  iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju u interesu budućnosti čovječanstva izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost.

Govoriti o holokaustu i čuvati sjećanja na isti zadatak je svih nas koji sudjelujemo u društvenom životu kako se zlo holokausta nikada i nikome više ne bi ponovilo.

Ujedno svaka pojedina žrtva genocida obavezuje nas da  u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, slobode i ljudskih prava  ne dozvolimo, odnosno, osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida relativizira i prepušta zaboravu, a žrtva i dalje kažnjava. Za kraj, smatramo da sam holokaust i sjećanje na stradavanje Židovskog naroda u 2. svjetskom ratu  treba biti uvijek prisutan u našim mislima i dušama i treba služiti kao vječno upozorenje za sva vremena sa jasnom porukom – Nikada više.

S. M.