Obilježen Dan sjećanja na holokaust

Aktualno 27. siječnja 2016.

Dan sjećanja na holokaust 2016. godine

Dana 27. siječnja Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke u suradnji s Židovskom zajednicom Grada Rijeke te Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke odala je počast žrtvama holokausta na Židovskome groblju u Rijeci (gradsko groblje Kozala) na Dan sjećanja na holokaust 2016. godine.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/1528103367449806/photos/?tab=album&album_id=1667579050168903

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, mi iz  Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke i iz Udruge antifašističkih boraca i antifašišta Grada Rijeke u suradnji s članovima Židovske općine Grada Rijeke okupili smo se danas kako bi obilježili navedeni dan i odali počast svim žrtvama fašističkih i nacističkih zločina tijekom II. svjetskog rata te svim stradalim osobama židovskog podrijetla ovoga grada i regije. Na dan 27. siječnja 1945. godine, prije točno 71 godinu, Crvena Armija oslobodila je koncentracijski logor u Auschwitzu – nacistički logor smrti i malo kasnije suočila svijet sa strašnim zločinima, s traumom Holokausta.

U razdoblju od 1940. do 1945. godine samo u Auschwitzu umrlo je gotovo milijun i pol muškaraca, žena i djece, od kojih su većina bili europski Židovi.

Sam holokaust kao zločin koji se dogodio židovskom narodu te drugim žrtvama nacističkog progona tijekom II. svjetskog rata predstavlja najmračniji dio suvremene ljudske povijesti za koji smatramo da mora ostati dio sjećanja svakog naroda jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost. Ujedno sam Holokaust označava gotovo 12 godina sustavnog nacističkoga progona Židova u kojem je ubijeno između pet i pol do šest milijuna pripadnika toga naroda.

Smatramo da tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može i ne smije izbrisati te da mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo.

Samo ako se sjećamo možemo odati prikladnu počast žrtvama te isto ujedno mora biti upozorenje budućim generacijama da budu na oprezu, a što će pomoći sprječavanju ponavljanja istih i sličnih  zločina prema bilo kojem drugom narodu, po bilo kojoj drugoj osnovi. Ujedno smatramo da sadašnje generacije, a posebice mlađe iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju u interesu budućnosti čovječanstva izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost.

Govoriti o holokaustu i čuvati sjećanja na isti zadatak je svih nas koji sudjelujemo u društvenom životu kako se zlo holokausta nikada i nikome više ne bi ponovilo.

Ujedno svaka pojedina žrtva genocida obavezuje nas da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, slobode i ljudskih prava, ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida relativizira i prepušta zaboravu, a žrtva i dalje kažnjava. Za kraj, smatramo da sam holokaust i sjećanje na stradavanje židovskoga naroda u II. svjetskom ratu  treba biti uvijek prisutno u našim mislima i dušama i treba služiti kao vječno upozorenje za sva vremena s jasnom porukom – nikada više.

S. M.