Druže ministre, sjedi jedan!

Aktualno 8. travnja 2010.

Druže ministre

Dana 8. travnja 2010 godine članovi Foruma mladih SDP Rijeke Marko Mataja-Mafrici i Kristian Čarapić održali su tiskovnu konferenciju o problemima državne mature pod nazivom Druže ministre, sjedi jedan! Na konferenciji su istaknuli probleme vezane uz državnu maturu i istaknuli kako se ne protive ideji države mature već načinu na koji se ona provodi u Hrvatskoj.

Dobra ideja, loša provedba

Istaknuli su kako je još prije bilo ideja o uvođenju državne mature, ali elektronskim putem, čime bi se omogućilo da učenici odmah saznaju rezultate ispita. Međutim, u svom klasičnom stilu, HDZ je i ovu ideju uspio upropastiti. Nisu se ugledali ni na naše susjede u Italiji, gdje se na licu mjesta ispravljaju pisani ispiti kroz svega nekoliko dana. Kod nas prosvjetari rade za primamljivu cijenu od nula kuna, a za novce radi ekipa u Zagrebu. Učenike se načinom na koji se državna matura provodi u Hrvatskoj, koči i ograničava, a ne potiče i podupire u kreativnosti i specijalizaciji.

Učenici strukovnih škola u nezavidnoj poziciji

Iako su već postigli određeni stupanj profesionalnosti unutar svojih školskih programa, učenici strukovnih škola su prisiljeni polagati državnu maturu prema gimnazijskom programu koji je sveobuhvatan i opći. Već su i nacionalni ispiti ukazali na taj problem, a veliki broj strukovnjaka je odustao od polaganja državne mature. Međutim ništa nje poduzeto kako bi se situacija ispravila. U dobroj poziciji nisu ni gimnazijalci. Iako je klasična matura isključivala matematiku kao obavezan predmet, sada je on kao obavezan uveden i u jezične gimnazije, što je nepotrebno, jer brojnim učenicima tokom upisa na željeni fakultet vjerojatno i neće biti potreban.

Bezobziran pristup

Uistinu je nevjerojatno da učenici moraju paralelno učiti za maturu i nastavu koja se odvija u školi, a ukoliko im se na kraju nastavne godine iz ijednog predmeta utvrdi uspjeh nedovoljan, ispiti državne mature se poništavaju. Također se pojavio i jedan drugi problem, a to su rokovi. Naime, vrijeme polaganja državne mature na prvom roku, razvučeno je u rasponu od 4 mjeseca, a drugi rok, stavljen je u samo 2 tjedna. Naglasili smo da je uistinu bezobzirno da učenici koji su već prije položili maturu u klasičnom obliku a da nisu upisali nijedan fakultet, moraju ponovo pristupiti polaganju mature, u novom obliku.

Curenje informacija

Nedavno su sadržaji državne mature procurili u javnost iako su oni trebali ostati tajni. Iako iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja negiraju takvu mogućnost, teško se oteti dojmu da su oni pušteni iz samog vrha kako bi se povećala prolaznost. Ne samo da je državna matura loše razrađen program, već je postala i dobro razrađen biznis u kojem učenici zbog nedovoljne pripremljenosti i pritiska plaćaju dodatne satove čak i kod profesora koji rade na crno. Povrh svega toga, učenicima su nuđeni i razni priručnici za polaganje državne mature na koje je nepotrebno potrošena znatna svota novca.

Žalosno je, da ovakvim postupcima, umjesto statusa budućih studenata, učenici dobivaju status pokusnih kunića!

K. Č.