Gorivo svima, a ne samo njima

Aktualno 20. lipnja 2008.

Gorivo svima

Forum mladih je dana 19.06. na Korzu predstavio najnovije „zaštitne mjere“ Vlade RH na divljanja cijena goriva pod geslom Gorivo svima, a ne samo njima. Vlada namjerava intervenirati na rast cijena „modernim modelom vozila na ekološki pogon“ kojega je moguće vidjeti na slikama. Model BARJAK 750 – EKONOMIK je najnoviji „proizvod“ Vlade RH na čelu s dr. Ivom Sanaderom kojim se želi pružiti građanima RH ekonomičan i nadasve povoljan prijevoz. Vozilo je opremljeno najmodernijom opremom, kao npr. praznim spremnikom.

Akcijom smo htjeli na sarkastičan način prikazati naše viđenje brige aktualne Vlade prema građanima RH.

Trenutno preko 75 posto maloprodajne cijene naftnih derivata ide državi, što direktno, a što kroz vlasnički udio INA-e. Na svako povećanje cijene naftnih derivata, državni proračun ima višestruku korist a sve na štetu građana i gospodarstva u cjelini. Punjenje proračuna je jedan od glavnih razloga zašto vlada ne reagira na povećanje cijena goriva jer je to jedini način na koji ta ista korupcijska i nesposobna vlada može uspješno napuniti proračun.

Prema Pravilniku o formiranju cijene goriva, u državni proračun se uplaćuje 60 lipa državnoj tvrtki Hrvatske ceste te 60 lipa ide državnoj tvrtki Hrvatske autoceste po litri goriva, naravno. dr. Ivi Sanaderu ne pada na pamet za dodatni prihod od PDV-a smanjiti iznos cijene goriva uvodeći npr. plivajuće trošarine, isto kao što mu ne pada na pamet smanjiti iznose za naknade za ceste i autoceste ili ih čak ukinuti naknade za ceste koje se grade sve sporije ili autoceste koje se gotovo više i ne grade. Dakle, u ovom trenutku građani RH cestarinu plaćaju tri puta. U prilikom plaćanja goriva, prilikom korištenja autocesta te prilikom registracije svojega vozila. I prema sposobnosti dosadašnje Vlade ne bih se čudio da uvedu još jedno plaćanje cestarine.

Ovakvim gospodarenjem glavnim energentom, o kojemu ovisi niz drugih djelatnosti u RH, Vlada ruši standard građana, usporava gospodarstvo, povećava inflaciju, te produbljuje gospodarsku krizu.

gorivo svima

gorivo svima

D. M.