Izvještaj o (ne)radu Vlade RH

Aktualno 14. ožujka 2009.

Izvještaj o (ne)radu Vlade

Izvještaj o (ne)radu Vlade Ive Sanadera u razdoblju od 2008.-2009. godine akcija je kojom smo podsjetili sugrađane na sve afere kojom su on i njegovi suradnici punili novinske i internetske stupce. Broj afera koje stoje iza HDZ-a svaki put nas ponovo iznenadi, baš kao i Vas, no zato smo izdvojili samo najbitnije. Projekcijom i dijeljenjem knjižice u obliku “Izvještaja” na riječkome Korzu obratili smo se građanima uz glazbu, razgovor i druženje.

Tekst koji sljedi a prenesen je iz jednog medija, najbolje opisuje našu zemlju u ovome trenutku:

Hrvatsku danas promatramo kao brod koji je doživio havariju daleko na pučini, s malodušnom posadom na koju se srušila se sva nesreća ovog svijeta, vladaju glad, žeđ i boleštine, vjetra nema, vesla su potrgana, pomoći niotkuda, a Sanadera kao kapetana koji sa svojim časnicima za to vrijeme uživa na komandnom mostu, za sve optužuje višu silu i samo vodi brigu o tome da na brodu ne izbije pobuna. I što je najgore – to mu uspijeva. Unatoč tome što je iznevjerio obećanje kako će pokrenuti havarirani brod, on i dalje uživa povjerenje svoje demoralizirane posade. Istina, problemi su veliki, spasa još nema na vidiku, ali kapetan je za to – misle unesrećeni – najmanje kriv. Sve je to, naime, viša sila. Dakle, kapetanova, pardon, premijerova strategija postojano daje ploda. Zašto je onda mijenjati? U društvu vladaju pesimizam i dezorijentiranost, ali i uvjerenje da je za to najmanje odgovorna aktualna vlast. Iako nije smanjila nezaposlenost, nije obuzdala visoke cijene, nije iskorijenila korupciju, nije smanjila inflaciju i podigla životni standard, još uvijek joj se vjeruje. Pa što ako se takva taktika ne može nazvati vladanjem, nego natjecanjem u popularnosti? Bitno je da vlast vodi računa o dvije stvari: da brod ne potone i posada se ne pobuni. Ostalo će doći samo po sebi.

Inspirirani upravo takvim razmišljanjem odlučili smo pokušati probuditi ljude i poručiti im da je kranjnji čas da se Vlada Ive Sanadera pozove na odgovornost, i što je još bitnije – odstupi!

D. M.