Kakav prijevoz? Pješice u školu! #samoreforme

Aktualno 14. ožujka 2016.

Kakav prijevoz? Pješice u školu! #samoreforme

Dana 14. ožujka 2016. godine predsjednik Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke Sanjin Matijević i član Predsjedništva Kristian Čarapić održali su tiskovnu konferenciju pod nazivom Kakav prijevoz? Pješice u školu! #samoreforme na temu rezanja subvencija za učenički prijevoz u prijedlogu državnoga proračuna za 2016. godinu.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/fm.rijeka/posts/1683450605248414

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

Vlada Republike Hrvatske prošli je tjedan uputila prijedlog državnoga proračuna za 2016. godinu u saborsku proceduru, a čim je navedeni prijedlog izašao u javnost izazvao je brojne kontroverze. Ništa čudno, s obzirom da se Vlada odlučila štedjeti na najugroženijim skupinama – korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima i učenicima. Prema premijeru Oreškoviću, Vlada je time smanjila rashodovnu stranu proračuna za otprilike 2,5 milijarde kuna, a u to smanjenje spadaju socijalne naknade, mjere aktivne politike zapošljavanja,, novčane naknade nezaposlenima i slično, a i ono što je najviše izazvalo bijes javnosti – subvencije za prijevoz srednjoškolaca.

Subvencija karata ovim prijedlogom smanjila bi se s dosadašnjih 75% na 50%, što bi bio prvenstveno udar na obiteljski standard učenika ponajviše u manjim sredinama gdje su pravilu primanja njihovih roditelja slabija.

Iako nas ministar Šustar uvjerava da će socijalno najugroženiji i dalje biti 100%-no subvencionirani, slaba je to utjeha svima onima koji životare na minimalnom standardu kao posljedica ove ekonomske krize. Slabe su utjehe i najave o povlačenju sredstava iz EU fondova, kao i najava da će se od jeseni troškovi prijevoza plaćati po imovinskom cenzusu, jer u međuvremenu ovu razliku netko treba platiti, a prema ovome prijedlogu platili bi je ili sami građani ili već otprije desetkovani proračuni jedinica lokalne i regionalne samouprave. Još strašnije zvuče i projekcije proračuna za 2017. i 2018. godinu, prema kojima bi se za spomenutu stavku izdvajalo upola manje nego u 2015. godini.

Građani su s pravom skočili na noge, jer kako će pružiti svojoj djeci najbolje obrazovanje uz troškove koje nisu u mogućnosti pokriti?

Trebaju li djeca pješačiti kilometrima da bi došla u školu? Takvi prizori mogli bi postati stvarnost za mnoge ukoliko ovakav prijedlog prođe. Čak je i Udruga srednjoškolaca Hrvatske najavila prosvjede ukoliko se na ovim subvencijama bude rezalo, a ukoliko do njih dođe, imat će i našu podršku. Gdje je u svemu tome zemlja znanja, obrazovna, pa i populacijska politika? Kada se dogodio zaokret za 180 stupnjeva u HDZ-u koji je ne tako davno svesrdno podržavao ovu mjeru? Je li neoliberalni kapitalizam potpuno progutao običnog čovjeka u cijeloj priči i pretvorio ga u gole brojke pri smanjivanju proračunskog deficita?

Zgražanje javnosti dovelo je do još jednog velikog obrata u stavovima.

Pod pritiskom javnosti, HDZ i Most odlučuju se ići s amandmanom na proračun koji bi trebao subvencije ostaviti na istoj razini do donošenja kriterija za imovinski cenzus. Mi ćemo biti skeptični prema toj najavi jer već je dobro poznata praksa koalicije (ili suradnje, kako bi Božo Petrov rekao) da u roku manjem od 24 sata promijene mišljenje. Svakako najoštrije osuđujemo činjenicu da je takav prijedlog proračuna uopće usvojen na sjednici Vlade i apeliramo da se amandman izglasa, ako ne njihov, onda svakako onaj koji je već najavljen iz redova SDP-a. Nadamo se da će prevladati razum i socijalna osjetljivost prema najugroženijima.

S. M.