Podrška učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije

Aktualno 14. travnja 2008.

Prosvjed učenika

Dana 13. travnja 2008. godine održana je press konferencija Foruma mladih SDP-a Rijeke, posvećena nedavnim događanjima u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Potpredsjednik GO FM SDP Rijeka Davor Batagelj i član GO FM SDP Rijeka Deni Vitković istaknuli su kako Forum mladih u potpunosti podržava prosvjed učenika, te ga smatra potpuno legitimnim i dostojanstvenim izražavanjem nagomilanog nezadovoljstva. Treba se prisjetiti kako ovo nije prvi put da nastavničko viječe riječke gimnazije donosi, u najmanju ruku kontroverzne odluke. Forum mladih je i prije dvije godine javno ukazao na kršenje prava učenika u toj ustanovi, kada se htjelo sankcionirati jednog od učenika radi svojih stavova koje je iznio na internetskom blogu.

Evidentno je da postoje određeni problemi i da postoje problematični učenici, ali je u tom slučaju potrebno identificirati pojedince, a ne kazniti cijeli kolektiv. Pogotovo ako uzmemo u obzir da se time problemi nisu riješili. Smatramo da nitko u ovoj zemlji nema pravo drugima ograničavati slobodu kretanja, te kako je odluka o zaključavanju vrata pokazatelj nedostatka volje i želje da se problemi riješe na adekvatan način te na zadovoljstvo i učenika i profesora. Najoštrije osuđujemo činjenicu što je ta odluka donesena u petak popodne, a počela se provoditi u ponedjeljak ujutro, što pokazuje namjeru izbjegavanja bilo kakve komunikacije i dogovora s učenicima od strane nastavničkog vijeća. Pitamo se i da li je itko razmotrio sigurnosne implikacije takve odluke, u slučaju požara i slično.

Apel Nastavničkom vijeću

Nadalje, s gnušanjem gledamo na revanšizam pojedinih profesora nad učenicima u vidu negativnih ocjena i neopravdanih sati, te reakciju nastavničkog vijeća koja je uslijedila smatramo adekvatnom.

Vjerujemo kako rješenje problema postoji i treba ga tražiti u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji na relaciji učenik-profesor. Stoga apeliramo na nastavničko vijeće da prestanu na mlade gledati kao na problematičnu skupinu, već kao na ogroman potencijal ovoga društva s kojim treba redovito komunicirati, uvažiti njihovo mišljenje i zajedno s njima donositi odluke koje su svima prihvatljive.

D. B.