Udarac na društvo znanja

Aktualno 18. srpnja 2009.

Udarac na društvo znanja

Forum mladih SDP-a Rijeke i Interesni odbor mladih HNS-a Rijeke su 16. srpnja 2009. godine održali konferenciju za medije pod nazivom Udarac na društvo znanja na kojoj su predsjednik Interesnog odbora mladih HNS Rijeke Sandro Vizler te potpredsjednik Foruma mladih SDP Rijeke Davor Batagelj htjeli ukazati na promašenu obrazovnu politiku Vlade RH.

Stajalište mladih i SDP-a i HNS-a jest da je ukidanje besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike uz nedorečenu situaciju u visokom školstvu direktan je udarac na politiku stvaranja Hrvatske kao društva znanja i rezultat dugogodišnje stihijske politike u rješavanju svih bitnih pitanja. Kriza je zagrizla hrvatsko društvo do temelja, a Vlada po starom dobrom običaju spas traži štedeći na onima na kojima bi to najmanje trebala, dok mi smatramo da se moglo uštedjeti na drugim stvarima, kao npr. na Pelješkom mostu, a ne na onima koji predstavljaju budućnost ove zemlje. Udžbenike je trebalo dijeliti na osnovu socijalnog cenzusa, a ne bacati novce u vjetar. Ne smijemo zaboraviti niti da je bivši ministar Primorac najavio da se udžbenike neće trebati vraćati, što nije slučaj čime je izgubljeno 100 milijuna kuna.

U ovim okolnostima smiješnom nam se čini izjava premijerke Kosor da će probati osigurati besplatne udžbenike za socijalno osjetljive kategorije građana.

Pomalo dolazimo u situaciju da će se sve hrvatske obitelji biti socijalno ugrožene.

D. B.