Zid nepravde hrvatskoga naroda

Aktualno 5. travnja 2011.

Zid nepravde

Članovi Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke proveli su na Korzu desetodnevnu akciju pod nazivom Zid nepravde od 21. ožujka do 30. ožujka 2011. godine, sakupljajući na pločama od stiropora (svakim danom od 10:00 do 18:00 sati) poruke građana koje se odnose na njihovo zadovoljstvo kvalitetom života u Hrvatskoj.

U desetodnevnoj akciji sudjelovalo je oko 40 forumaša i preko 1000 građana, a porukama je ispunjeno sto ploča od stiropora.

Odgovori i poruke građana sadrže razne nepravde koje su Riječanke i Riječani doživjeli osobno ili se pak radi o nepravdama koje su sveprisutne u hrvatskom društvu. Iako građanima nisu sugerirane nikakve politička poruka, ogromna većina je uz obične ljudske poruke najčešće iznosila i svoje stavove o vladajućoj garnituri, o HDZ-u i njihovoj koaliciji koja je na vlasti u državi. Dio građana izrazio je i kritike prema opoziciji, uključujući i SDP. Nijedna poruka nije cenzurirana.

Kao što smo građanima i obećali, od tih ploča od stiropora na Jadranskom trgu, sagrađen je ZID NEPRAVDE HRVATSKOGA NARODA. Zid je bio dug 25 metara i visok 2 metra, a zbog vremenskih uvjeta zid nije rušen već je zgažen.

Cilj je bio ljudska poruka utjehe i solidarnosti

Na taj način smo svi mi, građanke i građani Rijeke, jasno pokazali i dokazali da smo svjesni da živimo u nepravednom društvu te da je netko za tu nepravdu kriv i da mi nismo “pravomoćno osuđeni” na takav život. Ako ništa drugo, bila je to simbolična utjeha za nepravednu situaciju u kojoj se nalazimo.

Cilj nam nije bio poslati političku poruku, već ljudsku poruku utjehe i solidarnosti, ali, s obzirom da se na Jadranskom trgu nalazi sjedište one političke opcije koju nećemo spominjati, a koja nam je nanijela najviše nepravde, mladež te iste političke elite se osjećala prozvanom kada su čuli da su se riječani digli protiv nepravda u društvu pa su naš dostojanstven performans pokušali sabotirati transparentima političkog karaktera. Nije im uspjelo.

S. M.