Znate li koji je sutra dan?

Aktualno 21. lipnja 2011.

Znate li koji je sutra dan

U utorak 21. lipnja 2011. godine Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke organizirala je akciju nazvanu ZNATE LI KOJI JE SUTRA DAN? povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe (22. lipnja) – obljetnice osnivanja prvoga partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska 1941. godine (koji je prva antihitlerovska postrojba u cijeloj tadašnjoj okupiranoj Europi) te početka organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Cilj akcije bio je da kroz dva jednostavna pitanja (Što se obilježava 22. lipnja? i U spomen na koji događaj se obilježava taj dan?) doznamo kakva je uistinu informiranost i percepcija građana o Danu antifaštističke borbe te što taj praznik predstavlja danas našim sugrađanima, odnosno da čujemo njihova razmišljanja i stavove.

Na temelju postavljenih pitanja i dobivenih odgovora, možemo zaključiti da naši sugrađani i nisu najbolje informirani o Danu antifašističke borbe, kao i o samome antifašizmu. Tek nešto manje od 50% anketiranih građana znalo je koji se državni praznik obilježava 22. lipnja, a 95% anketiranih građana nije znalo povodom kojega događaja se taj praznik obilježava. Pretpostavljamo da su rezlultati ankete takvi iz razloga što se objektivnim činjenicama o II. svjetskom ratu daje premalo prostora u medijima, a u školama i nastavnom programu premalo je informacija i sadržaja.

Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke nastavit će i dalje s ponosom promicati ideje tolerancije, demokracije i antifašizma kao temeljnih vrijednosti današnje Hrvatske. Cilj naše današnje i budućih akcija bit će podizanje svijesti, znanja i informiranosti upravo kroz ovakve akcije te neposredan dijalog i komunikaciju sa našim sugrađanima, s naglaskom na mlađu populaciju kao budućnost današnje Hrvatske.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/1528103367449806/photos/?tab=album&album_id=1528104390783037

S. M.