Promijeni program “SDP-ovci napadaju” – iz medija

Press 27. listopada 2007.

Akcija Promijeni program

RIJEKA – U sklopu akcija Promijeni program, Forum mladih SDP jučerašnjim je dijeljenjem letaka na Korzu građanima nastojao ukazati na to da su mladi danas razvojno najznačajnija društvena skupina, ali posebno marginalizirana od strane aktualne vlasti, budući da se odustalo od Nacionalnog programa djelovanja za mlade koji je usvojen u Hrvatskom saboru 2002. godine.

– Operativni plan za njegovo provođenje nije zaživio, institucionalna briga za mlade svedena je na odsjek za djecu i mlade unutar jednog ministarstva. Mladi se shvaćaju kao društveni problem, a ne kao društveni potencijal. O nama se govori prvenstveno u kontekstu ekscesa, delinkvencije, ovisnosti, društvenih problema uopće – rekao je koordinator akcije Vojko Braut.

Stav SDP-a je da mladi nisu društveni problem, nego se time može okarakterizirati pomanjkanje društvenog interesa za mlade. Braut ističe kako je ova vlast povećala nedostupnost obrazovanja za mlade, dopustivši da stopa nezaposlenosti mladih od 32 posto bude jedna od najvećih u Europi, što u brojkama znači da je 100 tisuća mladih u Hrvatskoj bez posla. Braut navodi i to da je vlast onemogućila mladima samostalno rješavanje stambenog pitanja i zapošljavanja te ih isključila iz sudjelovanja u političkom odlučivanju o općoj društvenoj perspektivi.

– SDP će i u društvu osigurati mladima politički i upravljački prostor za sudjelovanje u donošenju odluka koje shvaćamo kao suodlučivanje mladih o svim političkim pitanjima, koja se tiču naše budućnosti. Naš je cilj bitno povećati zaposlenost obvezivanjem javnog i poticanjem privatnog sektora, od volonterstva s obvezom zapošljavanja i kvota za mlade pri samom zapošljavanju, do poreznih i drugih olakšica i stimulacija, dodao je Braut.

Izvor: Novi list