Forum mladih SDP Rijeke i Akcija mladih o Palachu

Press 22. siječnja 2008.

Vrata Palacha zatvorena

RIJEKA – Više od dva tjedna vrata Palacha su zatvorena, već dva tjedna čeka se službeni zahtjev Multimedijalnog centra i Damira Čargonje Čarlija za raskid ugovora o zakupu, ili pak odluka Grada Rijeke da on raskine ugovor s aktualnim zakupcem. Već dva tjedna u gradu na Rječini nagađa se o mogućoj sudbini kultnog kluba u Kružnoj koji ove godine obilježava 40 godina postojanja.

– Još uvijek nisam predao službeni zahtjev za raskid ugovora o zakupu za »Palach«, ali do 7. veljače, kada nam ističe jednomjesečni kolektivni godišnji odmor, sve će se riješiti. Pitanje je samo vremena i nekih pregovora oko načina raskida ugovora, a koji se tiču mene osobno i moje egzistencije, kazao nam je jučer Damir Čargonja Čarli. Istek kolektivnog godišnjeg odmora čeka i Grad Rijeka koji je spreman raskinuti ugovor, ukoliko to ne učini MMC.

S obzirom da je riječ o klubu iza kojeg stoji četrdeset godina povijesti, u gradu na Rječini proteklih se dana dosta polemizira o još uvijek neizvjesnoj sudbini »Palacha«. Dosta prašine prošlog je tjedna podigla i inicijativa udruženih snaga Akcije mladih i Foruma mladih SDP-a koji su predložili da zbog specifičnosti kluba, Grad Rijeka razmisli i o potpunom ukidanju zakupnine prostora, čak i po povlaštenim uvjetima. Iako je njihov prijedlog poprilično radikalno rješenje koje je gradonačelnik Obersnel već u početku odbacio, sasvim je očita potreba za javnom diskusijom o budućnosti »Palacha«.

Javna tribina o sudbini Palacha

– Javna tribina o sudbini »Palacha« pravo je mjesto za konfrontaciju različitih pogleda o budućnosti kluba. Smatramo da je riječ o klubu koji po svojoj prošlosti i sadašnjosti zauzima ključno mjesto u kulturi mladih i identitetu grada Rijeke uopće. »Otvoreni Palach« naziv je projekta Akcije Mladih i Foruma mladih SDP-a koji bi trebao otvoriti niz pitanja vezanih uz prostor kluba, način upravljanja, mogućih modela i aktivnosti, te uloge gradske uprave. Ne želimo preuzeti prostor ili nametnuti naš model upravljanja, već započeti sveobuhvatnu javnu raspravu koja bi trebala postaviti pitanja vezana uz prostor kluba i na njih pokušati zajedno pronaći najbolje odgovore, smatraju Miran Maćešić iz Akcije mladih s kojim se slažu i Vojko Braut te Hrvoje Štefan iz Foruma mladih SDP-a koji su sve zainteresirane pozvali da ovog četvrtka, 24. siječnja, u 18 sati o sudbini »Palacha« rasprave na otvorenoj tribini upravo u klubu u Kružnoj.

Koliko su zapravo mladi grada Rijeke zainteresirani za »Palach« i njegovu sudbinu i kako promišljaju njegovu budućnost, trebala bi pokazati upravo ova tribina, a hoće li gradski oci uopće uvažiti njihovo mišljenje i moguća riješenja, pokazat će pak novi natječaj za zakupca prostora.

Izvor: Novi list