Course for promising politicians – Tirana

Aktualno 11. ožujka 2010.

Course for promising politicians

Od 4. do 7. ožujka 2010. godine u Tirani, održao se poslijednji seminar ciklusa Course for promising politicians u organiaciji Friedrich Ebert Stiftunga i Alfred Mozer Stichtinga. Iz redova Foruma mladih SDP, seminaru je prisustvovao tajnik Foruma mladih SDP Rijeke Marko Mataja-Mafrici.

Osim FM SDP-a prisustvovali su i polaznici iz Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije te Kosova, dok su predavači bili iz raznih zemalja EU-a. Centralna tema seminara bile su europske integracije zemalja jugoistočne Europe i sukladno tome, osim predavanja priznatih europskih stručnjaka te bivših ministara i aktualnih europarlamentaraca, održane su razne simulacije. Svakako valja napomenuti simulaciju službenog sastanka, na kojem su učesnici imali prilike naučiti tehnike održavanja, ali i ometanja sastanka, pregovaranja i lobiranja za nacionalne interese zemalja članice.

Najzanimljiviji dio seminara svakako je bila simulacija sastanka Vijeća Europe u okviru kojeg su sudionici dobili priliku da , iako se radilo samo o simulaciji, vrlo detaljno osobno iskuse način nakoji se navedeni sastanci održavaju uz sva popratna neformalna zbivanja od ključne važnosti u razno raznim pregovorima. Dakako prilika je iskorištena i za druženje i razmjenu iskustava sa svim predstavnicima socijaldemokratskih stranaka iz jugoistočne Europe.

M. M. M.