Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Aktualno 12. svibnja 2020.

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara Forum mladih SDP Hrvatske obilježio je simboličnom podrškom medicinskim sestrama i tehničarima s transparentima zahvale ispred bolnica diljem Hrvatske, pa tako i u Rijeci.

Mnogobrojni su problemi s kojima se susreću medicinske sestre i tehničari – od malih plaća, prekovremenog rada, neujednačenih uvjeta rada pa sve do nedostatka od oko 12.000 medicinskih sestara i tehničara čime je zdravstveni sustav pod ogromnim opterećenjem. Zbog nedostatka kadra postojeći kadar mora raditi puno više, a česti prekovremeni rad utječe na zdravlje medicinskog osoblja, gdje često jedna medicinska sestra u isto vrijeme skrbi i o nekoliko desetaka pacijentica i pacijenata.

Simboličnu gestu nismo učinili samo danas zbog okolnosti u kojima se nalazimo, već želimo istaknuti svjesnost teških uvjeta u kojima rade, a koliko su upravo oni važni za zdravstveni sustav i društvo općenito. Svjesni smo da je to njihov posao, ali iskustveno znamo da on nije samo posao, nego poziv koji obavljaju s toliko empatičnosti i požrtvovnosti. Od njih kao društvo možemo jako puno naučiti o hrabrosti, odgovornosti, stručnosti i empatičnosti.

Fotogalerija

K. Č.