Obilježen Dan sjećanja na holokaust

Aktualno 27. siječnja 2015.

Dan sjećanja na holokaust 2015. godine

Dana 27. siječnja Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke te Židovskom zajednicom Grada Rijeke odala je počast žrtvama holokausta na Židovskome groblju u Rijeci (gradsko groblje Kozala) na Dan sjećanja na holokaust 2015. godine.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/1528103367449806/photos/?tab=album&album_id=1543668089226667

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

Dana 27. siječnja obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan na koji se s posebnom tugom i pijetetom sjećamo šest milijuna nevino stradalih osoba židovskog podrijetla te svih drugih žrtava fašističkih i nacističkih režima tijekom II. svjetskog rata. Holokaust je predstavljao zločin protiv čovječnosti bez presedana u ljudskoj povijesti, s ciljem potpunog uništenja židovske populacije u Europi, do posljednjeg muškarca, žene i djeteta. Na dan 27. siječnja 1945. godine, prije točno 69 godina, Crvena Armija oslobodila je koncentracijski logor u Auschwitzu – nacistički logor smrti i malo kasnije suočila svijet sa strašnim zločinima, s traumom Holokausta.

U razdoblju od 1940. do 1945. godine samo u Auschwitzu umrlo je gotovo milijun i pol muškaraca, žena i djece, od kojih su većina bili europski Židovi.

Holokaust na području tadašnje NDH proveden je brzo i temeljito, a koncentracijski logori, prvenstveno Jasenovac, ubrzo su osnovani po nacističkom uzoru. Masovna pogubljenja Židova započela su već u srpnju 1941. Godine. Do jeseni 1942. godine, većina Židova i Roma sa područja NDH bila je likvidirana, smještena u Jasenovac ili odvedena u nacističke logore, gdje će umrijeti ili biti ubijeni slijedećih godina.

Holokaust kao zločinački projekt

Holokaust kao zločinački projekt je potaknut razvojem nacističke rasne i genocidne ideologije i politike, počevši od filozofske platforme izložene u Hitlerovoj knjizi “Mein Kampf”, preko tzv. “Nűrnberških zakona” koje je nametnula država i manipulatorske propagande nacističkoga režima Adolfa Hitlera, pa sve do državne politike terora i sustavnog istrebljenja. Govoriti o Holokaustu zadatak je svih nas koji participiramo u društvenom životu kako se zlo Holokausta nikada i nikome više ne bi ponovilo. U širem smislu on obuhvaća i genocid nad Romima, slavenskim narodima, homoseksulacima, duševnim bolesnicima te političkim i ideološkim protivnicima.

Pijetet prema stradalima

Za kraj, svjesni pogubnosti i katastrofalnih posljedica najvećeg zločina u povijesti moderne civilizacije, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta moramo se s posebnim pijetetom sjetiti stradalih, porobljenih i, nažalost, na monstruozne načine ubijenih šest milijuna Židova i još mnogo milijuna ljudi, pripadnika drugih naroda, a sve u ime sulude ideje fašizma, rasizma i ksenofobije te još jednom, s nadom u iskrenost, reči “nikad više”.

S. M.