Milostivi ministar Milinović

Aktualno 8. siječnja 2009.

Milostivi ministar Milinović

Sarkastičanim proglasom pod nazivom Milostivi ministar Milinović pročitanim na riječkom »vox populi« kutku na Koblerovom trgu htjeli smo potaknuti građane na razmišljanje o svrhovitosti Milinovićeve reforme zdravstva. Pitanje je ide li ona stvarno u smjeru poboljšanja zdravstva, ili se radi tek o uvođenju novih nameta, kako bi se što lakše napunio proračun. Mi smatramo da će se nova reforma još jednom prelomiti preko leđa građana, posebice umirovljenika, budući da će bolesniji i stariji ljudi morati izdvajati više za svoje liječenje od onih zdravih. Objavom proglasa Milostivog ministra Milinovića te letkom, odnosno registrom lijekova koje smo dijelili građanima, htijeli smo prikazati koliko uopće ovoj vladi znači prosječan hrvatski građanin.

Poseban problem je i što će se na mamografiju naplaćivati namet od šezdeset kuna, što će samo rezultirati povećanom učestalošću raka dojke i većom smrtnošću, budući da će žene još manje ići na preglede, a jedino rana dijagnoza omogućava uspješno liječenje.

Također, poražavajuće činjenica za hrvatsko zdravstvo je izvješće švedskog Health Consumer Powerhousea, u čiji godišnji indeks je ove godine po prvi put uvrštena i Hrvatska, a koji naš zdravstveni sustav ocjenjuje trećim najlošijim u Europi, tek neznatno ispred Makedonije i Latvije.

T. T.