HDZ-ovi plakati su uvredljivi i nezakoniti

Aktualno 31. listopada 2007.

Predizborni plakati HDZ-a nezakoniti

Let the record show… Prema tvrdnjama iz Udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), predizborni plakati HDZ-a nezakoniti su jer omalovažavaju stranački program SDP-a. Tajnik HURA-e Kamilo Antolović, naime, objašnjava da HDZ svojim crveno-plavim plakatima kojima se obrušava na gospodarski program svog najvećeg političkog protivnika SDP-a krši sedam zakona i 3 pravilnika koji reguliraju područje oglašavanja, piše Jutarnji list.

Kao primjer navodi HDZ-ov predizborni plakat na kojem je u crvenom dijelu koji simbolizira SDP napisano “porez na kuću, stan i zemljište”, a u plavom “protiv novih poreza”. Radi se, kaže Antolović, o komparativnom oglašavanju koje je regulirano Zakonom o zaštiti potrošača.

Prema tom zakonu, komparativno oglašavanje je oglašavanje koje “u svrhu promocije nekog proizvoda ili usluge izravno ili neizravno upućuje na konkurenta na tržištu, odnosno koje izravno ili neizravno upućuje na konkurentski proizvod ili uslugu”.

‘No, zabranjeno je komparativno oglašavanje koje obezvrjeđuje tuđi proizvod, brand ili poduzeće. U ovom slučaju radi se o tome da HDZ omalovažava stranački program SDP-a i time krši zakon’, naglašava Antolović. Budući da je za provedbu Zakona o zaštiti potrošača nadležan Državni inspektorat, SDP bi se, u slučaju da odluči prijaviti HDZ, trebao obratiti inspekciji.
Osim novčanih kazni od 5 do 200 tisuća kuna koje izriče inspekcija, nedopušteno komparativno oglašavanje, objašnjava Antolović, može biti sankcionirano i sudskom odlukom da se sporni plakati moraju ukloniti.

‘Zainteresirana strana može podnijeti zahtjev sudu da se sporna poruka zabrani, a ‘tužena’ mora podnijeti dokaze kojima će pobijati tvrdnje da je riječ o nedozvoljenom komparativnom oglašavanju. Odluku donosi sud’, dodaje Antolović.

V. B.