Studentski izbori – zašto ne?

Aktualno 15. svibnja 2012.

Studentski izbori – zašto ne?

Dana 14. svibnja 2012. godine član Gradskoga odbora Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke Stefan Mataja-Mafrici i tajnik Gradske organizacije Sanjin Matijević održali su tiskovnu konferenciju pod nazivom Studentski izbori – zašto ne? na kojoj su govorili o problematici sadašnjega modela studentskog organiziranja u kontekstu predstojećih studentskih izbora te prijedlozima koji su upućeni Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Riječki Forum mladih traži od Ministarstva otvaranje javne rasprave svih dionika o promjeni zakonske regulative o studentskom organiziranju, a istodobno poziva studente Sveučilišta u Rijeci da izađu na izbore 16. svibnja, usprkos potpunom nedostatku legitimiteta postojećeg sustava.

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

“Studentsko organiziranje nakon uvođenja višestranačja u Republici Hrvatskoj prvih šest godina nije bilo zakonski regulirano, da bi se donošenjem Zakona o studentskom zboru 1997. godine uvela krovna studentska organizacija koju čine svi studenti i koja bira svoje predstavnike u fakultetska vijeća (te posredno u tijela viših instanci) svake dvije godine u mjesecu studenome. Takav ustroj potrajao je do 2007. godine kada je donesen Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama koji je redefinirao studentske zborove kao predstavnička tijela studenata i zakonski definirao pojam studentskih udruga.

Nikakva razlika između dva zakonska rješenja

U praksi, između ova dva zakonska rješenja nema prevelike razlike, odnosno, temeljni problem ostaje isti. Kako nam statistika pokazuje, iz godine u godinu sve manje birača izlazi na studentske izbore (manje od 10%), a nerijetko se događa, kao npr. 2008. godine na Sveučilištu u Rijeci, da sami izbori ostaju u sjeni brojnih uloženih prigovora i optužbi za lažiranje rezultata za pojedine izborne jedinice. Osim toga, često se, nažalost u većini slučajeva i opravdano, u javnosti percipira da se studentski zborovi najviše bave raspodjelom nezanemarivih količina financijskih sredstava koje su godišnje dobivali na račun svojih programa i programa drugih studentskih organizacija. Takav dojam svakako pojačavaju i medijski napisi o pojedincima za koje se navodi da su financijska sredstva studentskih zborova trošili na financiranje putovanja po egzotičnim lokacijama diljem svijeta, kao i na ručkove i večere u skupim restoranima, itd.

Treći izborni ciklus po zakonskim odredbama iz 2007. godine donio je novi moment u nedostatku legitimiteta studentskih zborova – u pojedinim izbornim jedinicama na Sveučilištu u Rijeci uopće nema ili je manje kandidata od minimalnoga broja koji se bira. Ako tome nadodamo i činjenicu da se posljednji izbori na Sveučilištu u Zagrebu nisu dovršili pratkički do ožujka 2011. godine, a započeli su u svibnju 2010. godine, te da su izabrani studentski predstavnici na Filozofskome fakultetu u Zagrebu donijeli odluku o «samoukidanju» (prebacivši sve svoje ovlasti na studentski plenum), jasno je da je kriza legitimiteta studentskih zborova dosegla svoj vrhunac.

Nova perspektiva

Pododbor za obrazovanje, sport i kulturu Gradskoga odbora Gradske organizacije Foruma mladih SDP Rijeke raspravljao je o mogućim prijedlozima za zakonsko reguliranje studentskog organiziranja te je na tu temu 18. travnja 2011. godine organizirao tribinu pod nazivom Nova perspektiva studentskoga organiziranja. Na tribini su izneseni problemi aktualnog sustava studentskog organiziranja kroz studentske zborove kao predstavnička tijela studenata te se raspravljalo o mogućim rješenjima za spomenute probleme.

Imajući u vidu zaključke prethodno navedene tribine, uputili smo Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta apel za promjenu zakonske regulative o studentskom organiziranju kroz javnu raspravu svih dionika u kojoj i sami želimo sudjelovati. Nadamo se da ćemo prije provedbe idućih studentskih izbora imati novi model studentskog organiziranja koji će zadovoljiti sve demokratske kriterije i uvažiti različita mišljenja.

Usprkos svemu rečenome, želimo pozvati studente Sveučilišta u Rijeci da izađu na studentske izbore 16. svibnja. Iako smatramo postojeći sustav lošim, pasivnost biračkoga tijela smatramo još lošijom pojavom, stoga poručujemo studentskoj populaciji da se odazove izborima i ne dopusti drugima da odlučuju u njihovo ime te da se svakako uključe u javnu raspravu o promjeni postojećeg sustava koja će zasigurno uskoro uslijediti.”

S. M.