Predavanje o Bolonjskom procesu

Aktualno 26. listopada 2007.

Sveučilišni studij po Bolonjskoj deklaraciji

Sveučilišni studij po Bolonjskoj deklaraciji naziv je predavanja što se sinoć održalo u organizaciji Foruma mladih SDP Rijeke i Socijaldemokratske studentske unije podružnice Sveučilišta u Rijeci. Studentima i maturantima se obratio dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pavao Komadina. Riječ je o trećem predavanju prof. dr. Komadine koje je održao pred prepunim auditorijem koji je činilo stotinjak studenata i maturanata. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare prof. Komadina je izjavio:

– Kada je prije dvije godine počela primjena Bolonje svi su fakulteti dosta nepripremljeno uletjeli u to. Trebali smo stvoriti potpuno nove programe. Problemi postoje još i danas, a radi se o tome da vrlo često ima više studenata nego stolica, studijske su grupe prevelike što se kosi s temeljnim odrednicama Bolonje, odnosno s individualnim radom. Ono što je potrebno je veći broj profesora i manje studijske grupe, kazao je dekan.

Kao jedan od najvećih problema prof. dr. Komadina je apostrofirao mentalitet ne samo studenata, već i roditelja i profesora, jer kako je pojasnio, za provedbu Bolonje potrebno je mijenjati mentalitet, a velik je broj onih profesora koji ne žele odustati od predavanja »ex katedra«, kao i od »starog« načina ispitivanja studenata.

V. B.