Izađite na izbore u nedjelju!

Aktualno 26. svibnja 2010.

Izbori za vijeća mjesnih odbora

Forum mladih je 26. svibnja održao konferenciju za medije na kojoj su se predsjednik Gradske organizacije Duško Milovanović i potpredsjednik Gradske organizacije Davor Batagelj osvrnuli na predstojeće izbore za vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke.

Izjavu za medije možete pročitati u nastavku:

U nedjelju 30. svibnja 2010. godine održat će se izbori za članove vijeća 34 mjesna odbora na području grada Rijeke. Ovi izbori su važni za sve građane jer se upravo u mjesnim odborima rješavaju svakodnevni problemi ili dobivaju odgovori na pitanja vezana za poboljšanje kvalitete življenja u svom dijelu grada. Mjesni odbor je oblik mjesne samouprave u gradovima i općinama koji se osniva radi neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od njihova svakodnevnog i neposrednog interesa. Mjesni odbor čine svi građani koji imaju prebivalište na području tog mjesnog odbora. Grad Rijeka ima 34 mjesna odbora.

Odlučivanje na mjesnoj razini je bitno

Pitanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima odlučivanja može se promatrati kroz dva glavna problema: nepovjerenje društvenog i političkog sustava prema mladima i nepovjerenje mladih prema društvenim i političkim institucijama. Aktivno sudjelovanje mladih ljudi u donošenju odluka i aktivnostima na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini od ključne je važnosti ako želimo izgraditi demokratičnije, cjelovitije i naprednije društvo. Uvjereni smo da jedino našim djelovanjem možemo promijeniti društvo u kojem živimo u društvo kakvo želimo i ne prihvaćamo opće razmišljanje da odlučivanje na razini mjesnih odbora nije bitno.

Marginalna zastupljenost mladih

Iako mladi u Hrvatskoj čine 22% biračkog tijela, njihova zastupljenost u tijelima državne i lokalne vlasti kranje je marginalna te oni danas čine jedva 6% političkih aktera ukupno na svim razinama. U dosadašnjem ustrojstvu državne uprave nisu adekvatno ili uopće nisu razvijene institucije niti upravna tijela nadležna za mlade, kao što je to primjer u većini europskih zemalja, čime je mladima u Hrvatskoj uskraćena financijska, kadrovska i organizacijska potpora za njihovo aktivnije sudjelovanje u društvenom i političkom životu. SDP je prepoznao važnost mladih tako da je na zadnjim izborima za Gradsko vijeće Grada Rijeke bilo predloženo 5 članova Foruma mladih što iznosi 28% od kojih su dvojica izabrani u gradsko vijeće.

Veliki broj mladih na listama SDP

Tim tragom se je vodilo i prilikom formiranja lista za Vijeća mjesnih odbora. SDP izlazi na izbore u 32 mjesna odbora, uglavnom samostalno što također smatramo velikom snagom SDP-a uz uvažavanje naših koalicijskih partnera. Na listama SDP-a nalazi se 18 članova foruma odnosno, forumaši čine 12% ukupnog broja osoba kandidiranih od strane SDP-a, a zastupljeni su na 14 lista što iznosi oko 44 %.

Boljitak opće zajednice

Sudjelovanje mladih na ovim izborima a pogotovo u samome radu vijeća je prijeka potreba jer oni mogu svojim sudjelovanjem izgraditi širi i učinkovitiji savez između generacija, kako bi zajednički mogli razrješavati aktualne lokalne probleme, ali i izazove koje ih očekuju u budućnosti. Želimo iskorisiti jedinstvenu priliku da svojim iskustvom damo doprinos u postupku prepoznavanja problema i pronalaženja rješenja istih, naravno, u suradnji s našim iskusnijim i starijim kolegama. Mi smo ovdje zbog interesa šire zajednice, zajednice kojoj je uljuljano povjerenje u političke stranke. Na nama je velika odgovornost i obveza da pokušamo promjeniti trenuto stanje svijesti naših građana o politici, te da se ona počne percipirati kao djelovanje kojemu je osnovni cilj boljitak opće zajednice a ne pojedninca. Mjesni odbori su početak tok mrkotrpnog procesa.

Iz toga razloga, ovom prilikom pozivamo sve sugrađane a pogotovo naše mlađe sugrađane da 30.05. prvenstveno izađu na izbore, a zatim i da daju svoje povjerenje listama SDP-a jer će na taj način uključiti veliki broj mladih u procese odlučivanja odnosno u procese donošenja odluka, kako bi se iskoristilo njihovo iskustvo i svježe ideje.

D. M.