Predstavljanje kandidata za Sabor u Rijeci

Press 10. studenoga 2007.

Predstavljanje izborne liste

U SDP-u nema afera, a ni transfera. SDP jedini na ove izbore izlazi s programom, za razliku od drugih stranaka, a pogotovo HDZ-a čiji je jedini program – Ivo Sanader, izjavio je jučer dok se odvijalo prvo javno predstavljanje izborne liste SDP za 8. jedinicu prvoplasirani kandidat Zlatko Komadina.

On je SDP-ovu listu broj 21 nazvao listom 21. stoljeća, a iznio je i glavni cilj buduće vlasti – dostizanje stope gospodarskog rasta od osam posto, iz koje će se alimentirati rast mirovina što su danas pale na 39 posto prosječne plaće, a SDP ih planira vratiti na najmanje 46 do 50 posto plaće. Na pitanje može li SDP nakon izbora računati na podršku HSU-a, drugi na listi Slavko Linić kazao je:

– Žalosno je što čelnici HSU-a zaboravljaju da je i Račanova koalicijska vlada umirovljenicima vratila dio duga i to tako da je za 600.000 penzionera dug vraćen u stopostotnom iznosu, a 400.000 umirovljenika dobilo je od 65 do 95 posto duga. No, mi smo tada odlučili dug ne vraćati pojedinačno, kao što to čini HDZ, nego putem porezne politike. Stanje gospodarstva je 2000. godine bilo praktički neizdrživo i shvatili smo da sve kategorije mirovina moraju porasti, da ne možemo pomagati samo onima koje je HDZ devedesetih godina pokrao. Rezultat toga je da su mirovine za našeg mandata iznosile 47 posto prosječne plaće. Smatram da umirovljenici sve to razumiju, pa i oni iz čelništva HSU-a. Zato ćemo s njima razgovarati i itekako očekujemo podršku, rekao je Linić. On ističe da SDP i HSU dijele iste prioritete: rast mirovina na razinu 50 posto plaće i izjednačavanje starih i novih mirovina.

Plan za mirovine

Na pitanje koliko će to stajati državni proračun, ako se zna da je HSU u zadnje četiri godine uspio »iskamčiti« čak 14 milijardi kuna od HDZ-ove vlade, Linić kaže da SDP planira godišnje na mirovine trošiti četiri milijarde kuna – dakle, čak 16 milijardi do kraja mandata.

– HSU spominje da su umirovljenici od HDZ-a dobili 14 milijardi, no realno se radi o devet milijardi jer se dio umirovljenika opredijelio da primi samo pola iznosa. Mi planiramo u svom mandatu za usklađenje starih i novih mirovina izdvajati 2,2 milijardi kuna godišnje, a kako će se mijenjati neki doprinosi i nameti, to će biti izvor za još dvije milijarde godišnje, rekao je Linić.

Riječki prometni čvor

Budući da su kandidati obećali i »odčepljivanje« riječkog prometnog čvora, Zlatko Komadina je precizirao da SDP planira izgraditi sve potrebne prometnice, od riječke zaobilaznice pa do autoceste do Žute Lokve. Na upit zašto Račanova vlada to nije učinila, Komadina kaže:

– Treba imati dovoljno bezobraštine u sebi kao što to ima ministar Kalmeta koji se ovuda potajice smuca, pa u zadnjem mjesecu mandata najaviti gradnju riječke zaobilaznice. Nažalost, neki naši ljudi u bivšoj vladi taj posao nisu započeli na vrijeme, pa je Kalmeta dobio alibi da nas proziva zbog toga, rekao je Komadina.

Govoreći o gospodarskom programu SDP-a, Slavko Linić ističe glavno načelo: radnik nije jedini koji mora plaćati za javne i posebno zdravstvene potrebe. I bogati moraju početi plaćati doprinose na zdravstvo, i bogati moraju početi plaćati prihod koji ostvaruju od kapitala kad prodaju svoje milijunski vrijedne tvrtke, rekao je Linić. Gordana Sobol obećava zaštitu svih socijalnih skupina, siromašnih i zanemarenih, dok Romana Jerković tvrdi da se SDP zna boriti protiv siromaštva, za razliku od HDZ-a koji je tu bitku izgubio.

– SDP je poslušao Ivicu Račana i izabrao novu snagu – Zorana Milanovića, koji je tu snagu pretočio u pobjednički tim za izbore. Naše je polazište da svi građani moraju imati jednaku šansu za uspjeh – za kvalitetno obrazovanje, radno mjesto s poštenom plaćom, solidarno i svima dostupno zdravstvo i dostojanstvenu starost, poručio je Željko Jovanović.

Rat plakatima – dobro učinjeno

predstavljanje izborne liste

Na pitanje da komentira rat plakatima, budući da su se na HDZ-ovim plakatima pojavili priljepljeni dodaci HDZ-ovim porukama, prema kojima HDZ-ovci poručuju među ostalima »Biraj – korupciju«, Zlatko Komadina je rekao:
– Lijepo je da se netko sjetio da na bezobrazne plakate na kojima HDZ laže, nalijepi istinu. Ne znamo tko je to učinio, ali dobro je učinio.

Izvor: Novi list