Javna tribina povodom Dana djetetovih prava

Aktualno 20. studenoga 2008.

Dan djetetovih prava

Savjet za civilno društvo SDP Rijeke i Forum mladih SDP Rijeke dana 20. 11. 2008. godine organizirali su javnu tribinu za Dan djetetovih prava. Tako se došli do informacije da u Primorsko-goranskoj županiji imamo 30 udomiteljskih obitelji, dok ih je na području Rijeke 24. Prema podacima Centra za socijallnu skrb u Rijeci je oko sedamdesetero djece zbrinuto u jedan od triju domova za nezbrinutu djecu koliko ih je na području županije. Dakle, premalo je udomiteljskih obitelj na području regije, što je vjerojatno problem nedostatka tradicije, slabe informiranosti javnosti i nedostatka pozitivne društvene identifikacije, rečeno je na tribini koja je povodom jučerašnjeg Dana djetetovih prava održana u dvorani Transadrie.

– Cilj je senzibilizirati javnost i ukazati da udomiteljstvo nije dobro razvijeno. Želimo da se ono profesionalizira, odnosno dovede do toga da svako djete ima obitelj, kazala je psihologinja Dragica Marač, predsjednica Savjeta za civilno društvo. Psiholog u Centru za socijalnu skrb Krk, Nenad Prpić nije optimist kada kratkoročno gleda na rješavanje ovoga problema. Sve se više spominje globalna financijska kriza, pa se boji da će se ljudi zatvoriti, te da će solidarnosti biti sve manje. To bi moglo dovesti i do toga da će prvi poticaji za udomljavanje biti financijski razlozi, odnosno iznos od oko 2000 tisuće kuna koliko mjesečno udomitelji dobivaju.

– Gledamo li psihološku stranu, život u domu za nezbrinutu djecu nije najprihvatljivije rješenje, objasnila je psihologinja Hana Rižovski-Delog iz Dječjeg doma »Izvor« u Selcu. Djete u domu dobit će naime, materijalne i egzistencijalne stvari poput obrazovanja, pokrivene materijalne troškove, no ne neće učvrstiti emocionalne veze koje su važne za odrastanje. Zato je zamjenska obitelj najbolje rješenje i benefit je biti smješten u nju jer samo tu dijete dobiva toplinu i privrženost.

D. M.